top of page

מחקר ויישום ביחידות רפואיות עם תוכנית האימון AttenGo

להלן מספר מחקרים שבוצעו בארץ ובעולם ובדקו את השפעתה של תוכנית האימון הקוגניטיבית 'אטנגו' על מערכת התפקודים הניהוליים בקרב מאובחנים עם ADHD/ADD, חולי פרקינסון ועוד.

מחקר אוני' העברית: יעילות האימון הקוגניטיבי ממוחשב באמצעות AttenGo על קשב מתמשך ותפקודים ניהוליים EF אצל בוגרים בעלי ADHD.

פורסם בכתב העת Journal of Attention Disorders, אפריל 22, 2014
עדי שטרן 1,2, ד"ר אלעד מליק2, ד"ר יהודה פולק 3,4, פרופ' עומר בונה2, ד"ר עדינה מאיר1
1 בי"ס לריפוי בעיסוק, הדסה והאוניברסיטה העברית בירושלים
2 המחלקה לפסיכיאטריה של המבוגר, בי"ח הדסה, ירושלים
3 בי"ח שערי צדק, ירושלים
4 האוניברסיטה העברית, ירושלים

במחקר מבוקר כפול סמויות (Double-Blind Randomized Control Trial) על 60 נבדקים בוגרים מעל גיל 18 המאובחנים עם ADHD, שנערך בבית הספר לריפוי בעיסוק של האוניברסיטה העברית בירושלים בשיתוף עם המחלקה לפסיכיאטריה של המבוגר בבית החולים הדסה, נבדקה יעילותה של התערבות קוגניטיבית ממוחשבת באמצעות תכנת AttenGo , על מדדים הקשורים ל- תסמיני ההפרעה, תפקודים ניהוליים (Executive Functions) ואיכות חיים. נמצא כי:

1. הנבדקים דיווחו על שיפור בתפקוד היומיומי שלהם במשימות הדורשות תפקודים ניהוליים (EF) לצורך השלמת משימות חיים יומיומיות.  

2. אימון קוגניטיבי מסוג  AttenGo הוא בעל פוטנציאל המשיג  למידה רפלקטיבית, כלומר: המתאמנים למעשה הופכים להיות מודעים יותר לקשיים שלהם, ובכך מסוגלים לנהל יותר טוב את עצמם.
 

מחקר בי"ח איכילוב, מרפאת תנועה – אימון קוגניטיבי ממוחשב באמצעות AttenGo משפר תפקודים ניהוליים.

פורסם בכתב העת Journal of Parkinson's Disease, אפריל, 2014
בהנחיית פרופ' האוסדורף (בי"ח איכילוב, אונ' תל-אביב והארוורד) וד"ר עוזי מילמן (יחידת מחקר, כללית, חיפה
ובי"ס לרפואה בטכניון, חיפה)
פורסם מחקר חדש אשר בדק האם אימון קוגניטיבי באמצעות תוכנת AttenGo יכול לשפר את יכולת התנועה אצל חולי פרקינסון. הנחת המחקר הייתה שאם נגרום לשיפור התפקודים הניהוליים (Executive Functions) אשר כידוע לקויים אצל רוב חולי פרקינסון, נוכל לשפר גם את בעיות התנועה של חולים אלו.

בתהליך המחקר נחקרה קבוצה של חולי פרקינסון (18) – לפני ואחרי שלושה חודשים של אימון תפקודים ניהוליים בעזרת שיטת AttenGo. נמצא כי:

1) הנבדקים השתפרו באופן מובהק בתפקודים ניהוליים (EF), בציון הקוגניטיבי ובשיפור מדדים של ריכוז.
2) משתתפים עם שיפור בתפקודים הניהוליים הראו גם שיפור בזמנים ובהצלחה במשימות תנועה שונות ובמשימת ה-TUG (בדיקה מוטורית וניידות).

Reference: Milman U, Atias H, Weiss A, Mirelman A and Hausdorff JM. Can Cognitive Remediation Improve Mobility in Patients with Parkinson's Disease? Findings from a 12 week Pilot Study. Journal of Parkinson's Disease.

PMID: 24322063 | Pubmed

האוניברסיטה העברית בשיתוף עם בי"ס לריפוי בעיסוק, ירושלים
מחקר חלוץ לבדיקת יעילות האימון הקוגניטיבי על ADHD בני 18+

יעילות אימון קוגניטיבי ממוחשב AttenGo לטיפול במבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז עם היפראקטיביות (ADHD): שינוי בסימפטומים של ADHD, בתפקודים הניהוליים ובאיכות החיים לאחר 3 חודשים של אימון.

מחקר חלוץ שנמשך שלוש שנים, לבעלי הפרעת קשב ADD/ADHD בגיל 18+. מנוהל על-ידי הדוקטורנטית עדי שטרן מהאוניברסיטה העברית, פרופ' עדינה מאיר בי"ס לריפוי בעיסוק, האונ' העברית וד"ר אבי שפירא ויהודה פולק מבי"ח שערי צדק. נמצא:

1. שיפור  בתפקודים ניהוליים EF ואיכות חיים לאחר 3 חודשי אימון בשיטת AttenGo.
2. שיפור משמעותי גם בסימפטומים של ADHD, תפקודים/ביצועיים ניהוליים בחיי יומיום ואיכות החיים. כל ההשוואות יצאו מובהקות.

מאמר פורסם ב The Israeli Journal of Occupational Therapy, November 2012 

אוניברסיטת תל-אביב, ביה"ס למקצועות הרפואה, החוג לריפוי בעיסוק

ד"ר מרגלית פדה PhD, וד"ר אורית ברט PhD 56 ילדים בקבוצת המחקר ו-33 בקבוצת הביקורת בגילאי ביה"ס היסודי, מטרת המחקר לבדוק את השינויים במדדים של קשב, מדדים של תפקוד ניהולי , תחושת מצב הרוח בקרב ילדים עם הפרעות קשב וריכוז בעקבות שימוש בתוכנה הממוחשבת AttenGo.  נמצאו  מדדי שיפור מובהק במבחן ה-BRIEF. המאמר לא הוגש לפרסום.

מרפאת זיכרון בי"ח איכילוב, שילוב AttenGo במחקר TMS

חברת BrainsWay – בודקת יעילות גירוי מגנטי מוחי (Transcranial Magnetic Stimulation) באמצעות סליל HLPFC, הפועל על עומק המוח, לטיפול במטופלים הסובלים מקשיים קוגניטיביים בגילאים שונים. נמצא כי גירוי קוגניטיבי לפני ביצוע גירוי מגנטי משפר את התוצאה של הגירוי המגנטי. תוכנת AttenGo נבחרה לצורך ביצוע הגירוי הקוגניטיבי משפיע לפני הגירוי המגנטי.

bottom of page